Idag har jag fuskat.. Jag har använt LITE sötningsmedel, men det var sååååå värt det! Har bakat galet goda veganbrownies :)) och den hemliga ingrediensen? bönor! svarta bönor. Det finns hundratals olika recept på blackbean brownies som snurrar ute på bloggar och sajter så jag har blandat lite från alla för att slippa gå och handla i regnet ;) Resultatet blev LÅNGT över förväntan! Ingen kan gissa att det är bönor i! Så saftiga och chokladiga med lite krisp från nötterna, och en bit mörk choklad stöter man på här och var...... mmmmmmmm! Dessa kommer jag absolut bjuda på vid nästa kafferep :) Sitter och tuggar på min tredje nu hihi.
Allergivänliga är dom också! Glutenfria äggfria mjölkfria vegan.
Det kan kännas som att det är väldigt mycket ingredienser men det är för att jag ville få ner kalorimängden och då använde lite olika sötningar (äppelmos cankao kanel & agave) istället för bara agavesirap eller råsocker. Cankao & kanel bidrar såklart till smaken också. Fullpott!

Ingredienser (10 lagom små bitar):
1 pkt (230g avrunnen vikt) ekologiska svarta bönor.
1 stor (ca 120g) mogen banan
1,5 msk lågkalori äppelmos
1/4 dl kakao (öka till 1/3 dl om du gillar stark kakaosmak)
1 tsk cancao
1 tsk äkta vaniljpulver
1-2 tsk kallt starkt kaffe (eller mer om du gillar kaffesmak)
2,5 msk agavesirap
1/4 tsk kanel
½ tsk bakpulver
15 g valnötter (eller inga om man är allergisk)
1 dryg msk vanliga havregryn (glutenfria om man är allergisk)
20 g (2 stora rutor) mörk choklad
1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en liten form med bakplåtspapper.
2. Häll bönorna i ett durkslag och skölj NOGA under kallt vatten. Skala och dela bananen.
3. Blanda alla ingredienser utom nötter havregryn & choklad i en bunke, rör om lite med en slev och kör sedan med stavmixer tills du får en slät smet. Var noga så bönorna mixas helt.
4. Hacka chokladen och valnötterna grovt. Rör ner resten av ingredienserna i smeten med en sked.
5. Häll smeten i formen och in i ugnen ca 30 minuter. Kolla av med en tandpetare, är den ren när du stuckit ned den hela vägen genom kakan så är det färdigt.
6. Ta ut kakan och låt den vila minst 10 min (täck inte över!) i formen innan du plockar upp den med bakplåtspappret. Skär upp i 10 bitar.
Dom är godast att äta medan de fortfarande är varma :) Tänk på att låta bitarna stå framme och svalna helt innan du täcker över med lock eller folie, annars kan (tydligen) bönorna får nån helt annan konsistens. Dom blir inte torra av att stå :) Förvara sedan i kylen. Jag delade min i 15 bitar, därför ser de så små ut. 10 blir perfekt :)


Näringsvärde 1 brownie (av 10)
79 kcal
3 g protein
12 g kolhydrater
2,5 g fett